Er is een lange weg afgelegd door Bierbrouwerij Veen & Turf om dit bier voor elkaar te boksen. Het recept is bedacht in Meppel, geboren in Rouveen en gebrouwen bij Brouwerij Bartje in Emmen, zeg het maar. Het is, hoe dan ook, donders fijn bier met een klein zuurtje van turf. Proef ik roggebrood? Volgens mij wel en naar mijn idee ook duidelijk jeneverbes. Mooi amberkleurig, lekker schuimig bier met voldoende koolzuur. Ik voel me weer diep verbonden met mijn roots.
Ook denk ik aan mijn oma die als veenarbeider zwaar werk verrichte. Of ze ooit een turfbiertje heeft gedronken, dat betwijfel ik. Maar ik had haar zeker deze lekkere smaak gegund. Het lijkt wel een gerstewijn of een op calvadosvaten gerijpt bier. Het sapje ruikt naar (zeem)leer. Ik blijf het een wonderlijk verhaal vinden hoe het oranjebruine bier origineel in Staphorst werd gebrouwen van 1986 tot 89, maar dat dit de eerste twee jaar in België plaatsvond. In 1988 werd het gebrouwen in het oude gemeentehuis van Staphorst. Een grote spraakverwarring. De brouwers hebben toch niet te diep in het glas gekeken, waardoor er wartaal uitkomt?
Waardering: 8,5