Die Belgen! Ze worden geroemd om hun culinaire kunsten en vooral ook hun bieren. En wat een beetje suiker, gist en wat kruiden niet teweegbrengen in gerstemout en water. What a wonderful world zong Louis Armstrong al. De smaakpapillen worden er op aangename wijze mee verrast. En omdat de neus en de ogen ook wat willen, ruik ik een prettig aroma en staar ik wat in de diepte van het glas dat ik tegen het licht houd. Goudkoperen spraakwater gevat in een zielsverwarmende kleur.
Dit werkt kalmerend op de jachtige geest. Ga lekker zitten en geniet van fruitige gekaramelliseerde appels of ander fruit. En wat doet nou die 8 op het etiket? Onwillekeurig denk ik meteen aan het alcoholpercentage. Klopt niet. In Abdij Notre Dame de Saint Remy werden door de monniken decennialang 3 soorten bier gebrouwen. Jawel, de 6, de 8 en de 10. Met die cijfers wordt de traditionele maateenheid aangeduid, waarmee door de Belgen het ‘stamwortgehalte’ wordt bepaald. De zogenaamde ‘dichtheid’ van het bier ofwel de vergistingsgraad. Stamwort is het wort na het koelen van de gekookte wortmassa. Daaraan wordt gist toegevoegd om tot bier te geraken. Stamwortgehalte is een maat voor het bepalen van het aantal grammen opgeloste stoffen per 100 gram wort. Dat zijn voornamelijk de (oplosbare) suikers.
Waardering: 8,5