Ga naar de inhoud

Inleiding

Plezierig vertier met het proeven van bier

Misschien denk je dat deze website, dit (zoveelste) bierblog onder invloed ofwel in kennelijke staat tot stand is gekomen. In zekere zin is dat zo. Onder invloed van gevoel voor schoonheid en smaak. Het zijn de zintuigen die een zekere begoocheling ondergingen. En daar ging het brein mee aan de haal. Bij zitten mond, brein en hart aan elkaar vast voor het leven. Dus hebben we besloten om samen de maag en de degustatie te plezieren. Want proeven is een feest! Dat deed ik (vaak zonder erbij na te denken) met de hele maalinrichting en met wat erboven hangt; m’n neus. Die is bij mij niet uitgerust met de meest verfijnde receptoren, maar af en toe vang ik flarden of vlagen op, die tot vreugde stemmen. En dus tot herkenning van een lekkere geur, dan wel aroma. En of ik veel heb ontdekt? Eureka maar!

Leve één Europa ofwel Farce Majeure!

Ben je 18 jaar of ouder en wil je graag mooie bieren ontdekken? Tik even je geboortejaar in op verschillende biersites en de overheid heet je welkom in het walhalla van alcohol. En, waar zijn geil van wordt, btw en accijns. De Nederlandse Brouwers schetsen op hun website een helder beeld van de oneerlijke concurrentie die er binnen Europa in de hand wordt gewerkt door de Nederlandse overheid. https://www.nederlandsebrouwers.nl/biersector/bier-en-economie/accijns-op-bier/

Verwacht van mij geen intellectuele analytische verhalen maar gewoon luchtige proefschrijfsels die ook bij jou plezier aan en enthousiasme voor het proeven van bier aanwakkeren. Bier is voor mij een toverdrank. Niet betoverend in de zin van Asterix, Obelix en de Galliërs, was het maar waar dat ik, door in een ketel bier te vallen, supersterk zou zijn! Maar bier kan een gesprek op gang brengen en de conversatie vergemakkelijken. Op een gegeven moment moet je echter pas op de plaats maken anders wordt niemand meer wijs uit de verhalen (over mythische godendrank) die je aan de man wilt brengen. Overigens drinken ook steeds meer wezens met een baarmoeder bier. Dat kunnen zij beter even laten wanneer die wordt bezet door een wereldbewoner in spé. Dat geldt ook voor jonge kinderen. Oké, ik begon op mijn of 13e of 14e ook al met bier, maar het was ruimschoots na de embryonale fase. Het heeft de ontwikkeling van mijn brein kennelijk verstoord maar met de kennis van toen en het inzicht van nu vraag ik me af, of ik, wanneer ik me in mijn puberteit niet al aan Bacchus had gewijd, nu veel minder gelukkig of minder gek zou zijn geweest.  

Wie Willem niet?

We kennen in Nederland maar 1 Prins Pils en die titel mag ie wat mij betreft langer houden dan die van Majesteit. Dat schept zo’n afstand. Maar goed, pils verbroedert. Het vertrouwde Amsteltje of die groene van Grolsch. We kochten er, als jonge knullen, vele halve liters van bij de cafetaria om de hoek, wanneer we gingen voetballen op het schoolplein in de buurt waar ik opgroeide. Niemand die erom maalde wat je leeftijd was. Je betaalde toen zo’n voor 75 cent voor zo’n halve liter. Het was nog in de guldentijd, dus omgerekend naar nu zou je er (let wel: bij de patatboer het onvoorstelbare bedrag van zo’n 35 eurocent voor dokken en in de supermarkt ongeveer de helft! Er moet, met de inflatie van nu erbij inbegrepen, nog voor een fortuin aan statiegeld liggen onder het rooster bij de entree van de school. Met alle statiegeld erbij die ik wel heb geïnd bij flessenhok of -automaat zou de hypotheek grotendeels zijn afgelost. Maar goed, Bacchus wenste toewijding. Tegenwoordig begint pils bij mij een curiosum of nostalgie te worden. Ik heb het vocht nog hoog hoor. Maar dan meer bij een feesie of fsitval waai op ‘m geemblik toch nie meej pwoeft wa’j dlinkt.

Complex proces

Dat bierbrouwen een dermate complex proces is, waarbij het aankomt op hygiëne, temperatuur en chemische verbindingen, dat heb ik nooit geweten. En hoe dat proces steeds verder wordt verfijnd en verbeterd, dat is een mirakel op zich. Vooral wanneer er een geheel nieuwe smaak wordt ontdekt. Eureka! Het blijft soms knooien, finetunen en op goed geluk de juiste specerij(en) laten vallen in een brouwsel, om nog een niche te vinden in een markt die welhaast wordt overspoeld met nieuwe namen, soorten, geuren, kleuren en smaken. 

Het begint erop te lijken dat dit steeds vaker verrassend goed uitpakt en soms is de teleurstelling groot wanneer er geproefd ofwel gedegusteerd wordt. En dat degusteren kun je leren. Ik ben een beginner, een rooky op deze markt, hoewel ik al bijna 50 jaar bier door m’n gorgel spoel. Veelal met genoegen en meer en meer sinds ik speciaalbieren heb ontdekt, en gewoon pils drinken een vreemde gewoonte wordt. Bewust proeven, ruiken en genieten dat is tegenwoordig mijn hobby, waaraan ik me in de weekenden overlever. Ik betrap mezelf er gelukkig op, dat ik soms wat moeilijker in de benen kom op een proefavond. Vooral wanneer je een paar glazen bier van meer dan 10% hebt weggeslurpt en gesnoven. Dan wil ik nog weleens een traptrede overslaan.