Ga naar de inhoud

Even een tussendoortje

De Franse chemicus Louis Pasteur (1822-1895) is een ware heer die zich niet heeft vergist. Hij legde juist de waarde van gist bloot. Naar mijn idee mag hij daarom onze oorspronkelijke broodheer ofwel bierheer genoemd worden. Pasteur (die aan de basis stond van biochemie en bacteriologie) toonde aan dat gistingsprocessen op gang worden gebracht door micro-organismen. Hij was de uitvinder van het ‘pasteuriseren’. Kortstondig verhitten van vloeistoffen, die vervolgens snel gekoeld worden, waardoor micro-organismen zoals bacteriën of schimmels afbreken en het product langer houdbaar is. Het onderzoek van Pasteur was baanbrekend en plaveide de weg voor producenten om hun waren langer houdbaar te maken. Meneer Louis onderscheidde goede gisting (zoals die bij wijn of bier) en slechte gisting (bedorven melk die zuur wordt). Bij slechte gisting stelde hij vast dat er niet alleen gistcellen aanwezig zijn in de materie maar dat die kwalijk beïnvloed worden door micro-organismen die zorgen voor rotting ofwel bederf. 

Het is 10 maart, weekend. We gaan er weer voor zitten. Ik had nog wat van de Jumbo staan van afgelopen week. Een paar blikjes. Die kijken me aan vanuit de koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *